Hamburgare, pommes o dressing


Lördag o då får man ju gotta till det lite.
Dock väljer jag att göra hamburgare utan brödet för tyckte inte det glutenfria hamburgar bröden man kan köpa e nåt gott o jag orka inte baka själv.
Men detta sättet e mums mums med.
Så här hör jag min hamburgare o dressing

HAMBURGARE

salladsblad
Soltorkad tomatpure (gjort själv)
Smörgårgurka
Dressing
Stekt ägg
Senap
Stekt bacon
Kött
Laktosfriost
Dressing
Salladsblad

DRESSING

laktosfri cream fraich
Egengjord sweet chilisås
Salt
Peppar
Torkad basilika

Pommes gör du som förpackningen säger.
Sen bara njuta med kniv o gaffel för hamburgaren e inte så lätt att äta utan det då den e i salladsbladen

Kycklinggryta med ris


Kycklingfile. Love it.
Maken e dock kräsen på det men idag fick han snällt rätta sig efter att det blev mat på det. Och han kom faktiskt till mig sen med en puss o sa att det va skit gott.
Så tänkte jag delar med mig av hur jag gjorde denna.

KYCKLINGGRYTA

1 kg kyckling filee
5 dl laktosfri grädde
1 burk kokosmjölk
1 burk vattenkastanj
1 burk bambuskott
1 zuccini
1/2 apelsin
1 stor morot
1 paprika
1 tsk sambala oelek
Laktosfritt smör
Glutenfritt mjöl
Salt
Peppar
Curry
Torkad persilja

Skala o tvätta moroten o skär den i bitar o förkoka den. Ställ åt sidan. Tärna kycklingfilen o stek de i en stekpanna. Ställ åt sidan.
Tärna paprika o skiva zuccinin.
Häll vattnet ut burkarna med bambun o vattenkastanjen.
Ta en kastrull o häll i grädden o kokosmjölken o kryddorna. Och pressa i en halv apelsin.
I med kycklingen o grönsakerna.
Morötterna ska oxå i.
Låt puttra ca 20 min.
Smaka av. Kanske du behöver bättra på med några kryddor.
Red med mjöl.
Koka upp snabbt.

Servera med ris





Panerad fisk o stuvad spenat


Man får va lite så där hurtig nyttig med nån gång.
Så idag blev det fisk o spenat.

PANERAD FISK & STUVAD SPENAT

Fiskfileer
Glutenfritt mjöl
Gluten/laktosfritt ströbröd
Ägg
Hackad spenat
Laktosfritt smör
Laktosfri grädde
Salt
Peppar

Torkar av fiskfileerna.
Lägg mjöl i en tallrik, lätt uppvispat ägg i en o ströbröd i en.
Ta fisken och doppa den i mjölet, sen ägget o sist ströbrödet.
Stek i panna med riktligt med smör.
Lägg en klick smör i en kastrull ihop med grädde.
Sen i med spenaten o kryddorna.
När spenaten har smält ihop med resten tar du i lite mjöl för att reda det.

Servera gärna med lite morötter till

Krabbelurer


Höstlov o då ska här göras mellis. Idag har även mitt äldsta gudbarn engla 8 år kommit hit.
Så det önskades krabbelurer.
De e såklart gluten/laktosfria.
Man kan hoppa över att doppa dom i socker o kanel om man vill

KRABBELURER

3 1/2 dl glutenfritt mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 msk vaniljsocker
3/4 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk

Kanel
Socker

Blanda alla torra ingridienser.
Sen i med äggen o mjölken.
Låt stå ca 10 min för att fiberhusken ska  sätta sig lite.
Stek i rikligt med laktosfritt smör.
Du lägger ut plättar i stekjärnet.
Bra att ta hjälp av 2 matskedar

Doppa de sen i socker o kanelblandning om du vill.
Servera med bär o laktosfri grädde

Pasta Carbonara


Här hemma e detta en av favorit middagarna. Sen jag fick ibs så äts den hel gluten o laktosfri. Dom andra i hushållet äter samma så jag slipper stå o göra 2 olika. Här kommer mitt recept på hur jag gör den
Helt gluten/laktosfri o ibsvänligt som vanligt.

PASTA CARBONARA

Glutenfri spagetti
Bacon
Laktosfri grädde
Laktosfri riven ost
Ägg
Paprika
Laktosfri smör
Torkad persilja
Salt
Peppar
Chiliflakes

Klipp baconet o stek dom till önskad konsistens. Ställ åt sidan så länge.
Koka spagettin enligt förpackningens anvisning.
Häll ut vattnet o ställ tebax kastrullen på spisen.
Häll i grädden o en klick margarin. Då margarinet smällt så lägger du i hackad paprika, 1 ägg, rivna osten, kryddorna o örterna.
Rör runt o låt koka upp lite.
Sen reder du med mjölet.

Servera med god sallad till

Pumpa/paprika soppa


Maken o lillesonen gillar inte soppa.
Dom tycker inte det räknas som mat men se det gör jag ha ha
Jag älskar soppa.
Idag gjorde jag en pumpa/paprika soppa o till det hade jag färdig köpta gluten/laktosfria bullar

PUMPA/PAPRIKA SOPPA

Butternut eller hokkaido pumpa
Orange paprika
Vatten
Laktosfri grädde
Salt
Peppar
Ingefära
Curry
Torkad persilja
Torkad basilika
Citron
Olja

Skala o kärna ur pumpan. Gör samma med paprikan. Skär dom i grova bitar o fräs dom i oljan.
När de mjuknat så lägg ner de i en mixer ihop med lite vatten. Skala o riv lite ingerfära. Tvätta citronen o riv lite av skalet o i med lite av citronsaften.  (Det ska i mixern) 
Mixa det slätt.
I med det i en kastrull.
Häll i laktosfria grädden.. I med örter o kryddorna... Smaka av så det blir lagom smak för dig.
Koka upp det lätt.

Njut



Flygande Jakob


Idag blev det en av lillesonens favorit middagar. Ja djuren blev glada oxå för de får alltid kyckling skinnet.
Så hela familjen blev glad.
Så här gör jag min flygande jakob

FLYGANDE JAKOB

1 grillad kyckling
3 paket bacon
5 dl laktosfri grädde
3 stora eller 4 små bananer
Egengjort sweetchilisås
Ris

Klipp baconet i mindre bitar o stek dom lätt. Ställ åt sidan.
Ta en ungaform.
Börja rensa den grillade kycklingen o se till att det blir mindre bitar som du lägger i formen.
Skriva bananerna o lägg i formen.
I med baconet. Blanda runder.
*******
SWEETCHILISÅS
egen chilisås gör du genom att blanda olja, chiliflakes (inte snåla), peppar, salt, curry o sirap i en skål. Detta ska du låta stå i en dag innan du ska använda det. Rör i det lite.
*******
Nu tar du en skål o häller i grädden där o även din egengjorda sweetchilisås.
Rör runder. Häll mer sås i tills du har det så stark du vill ha det.
Häll det över formen.
In i ugnen på 200 grader i ca 30 min

Serveras med ris


Bakad potatis med kalkonröra


Idag blev det lagat 2 olika middagar här.  Bara för jag har ibs så ska ju inte maken o lillesonen tvingas äta gluten o laktosfritt alltid.
Till mig själv gjorde jag bakad potatis med en hemmalagad gudomligt god röra
Tänkte dela med mig av receptet här

BAKAD POTATIS MED KALKONRÖRA

bakpotatis
Kalkonkött
Laktosfri cream fraich
Senap
Chiliflakes
Sirap
Salt
Peppar
Torkad persilja

Vid sidan om kan man har valfria grönsaker

Baka potatisen i ugn ellee micron.
Eget val.
Röran gör du så här.
Lägg cream fraich i en skål. I med alla ingridienserna förutom köttet.
Rör runt så det blir en jämn smet.
I med köttet o blanda runder väl
In i kylen ca 20-30 min innan du ska äta det (det e för att cream fraichen ska få tid att stelna till lite igen, blir lätt väldigt löst då man rör runder den)

Nju

Kyckling & curry sås- ibsvänligt

Min make e sååååå tråkig för han e inget fan av
kyckling eller kycklingfile.
Men jag ÄLSKAR kyckling.
Tur som var får man med ibs mage äta det.
Nån lycka i livet ha ha ha
Men ingen vill väl ha en tråkig torr kyckling.
nej lite smak o lite färg vill man ha på den.
så igår blev det grillad kyckling i ugnen där jag gjort
egen marinad till den o sen ris o currysås
 
KYCKLING & CURRYSÅS
 
Kycklingklubbor eller lår
Sirap
Olja
Salt
Peppar
Torkad persilja
Chiliflakes
Lime
 
Töa kycklingen o picka den sen med en kniv.
detta för att marinaden ska komma in i köttet.
lägg kycklingen i en plastpåse.
ta en skål där du blandar  alla ingridienserna.
limen halverar du o trycker ut lite saft bara.
blanda allt noga.
sen häller du ner det i påsen med kycklingen.
knyter påsen och blandar sen runder.
in i kylskåpet med det o låt det ligga där par timmar.
lägg kycklingen på ett ungsgaller o under sätter du den
djupa plåten (vill ju inte att kycklingfettet o marianaden 
grisar ner hela ugnen)
175 grader tills ni ser att kycklingen e klar.
man tar ut den o skär ett snitt i den för o se om den e klar.
 
CURRYSÅSEN
 
laktosfri grädde
glutenfritt mjöl
salt
curry
senap
laktosfritt smör
 
i med en klick smör i en kastrull.
låt smälta.
i med grädden o kryddorna och liten klick senap.
rör.
sen i med mjölet för att reda det till önskad
konsistens
 
 

Polsk gurksoppa


Min yngsta sons pappa var från Polen.
(Han dog tyvärr 27/2-2009)
Då han o jag var tillsammans så gjorde han en super god gurksoppa.
Ja jag var väldans skeptisk i början oxå.
Men gud så gott det är.
Ännu godare är den dagen efter.

POLSK GURKSOPPA

Grytbitar
Smörgåsgurka (söta el salt du väljer)
Kokt potatis
Salt
Peppar
Torkad persilja
Torkad basilika
Hemmagjord buljong
Laktosfri cream fraich
Vatten
Laktosfritt smör

Skär grytbitarna i hälften. Jag tycker de färdig skutna man köper i affären e för stora. Bryn dom i en kastrull med smör.
Häll sen i vatten, buljong o kryddor o örter. Låt koka upp ett tag.
Skär den kokta potatisarna i tärningar o ev halvera smörgårsgurkorna.
I med gurkorna i grytan o låt puttra ett tag. Sen i med potatisen o låt puttra ett tag. Sist i med cream fraichen o låt puttra upp en stund.

Gott med gluten/laktosfritt bröd till



Dansk sjömansbiff soppa


Idag blev det en lätt lunch i form av soppa.
Denna e så snabbgjord att du knappt hinner med. Ja den e klar på ett kick men det e tackvare gårdagens middag man gjorde.

DANSK SJÖMANSBIFF SOPPA

spara spadet/såsen från gårdagens middag som va dansk sjömansbiff
(Recept på dett finns här)

Häll det i en kastrull.
I med en skvätt laktosfri grädde.
I med ev med kryddor om man känner för det.
Red det med lite glutenfritt mjöl

Serveras med tex paprika strössel o ört bullar (recept på örtbullar finns här)



Örtbullar


Idag hade jag tänkt göra soppa till lunch. Till det vill man ju ha nåt mer matigt oxå,
Så då baka jag ett gäng örtbullar,
Dessa funkat kanon till frukost oxå
 
ÖRTBULLAR 5 st
 
12 1/2 g jäst
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk sirap
1 1/2 krm salt
1 msk torkad persilja
1 tsk basilika
1 dl rivna morötter
1 msk linfrön
1 dl boveteflingor
3 1/2-4 dl glutenfritt mjöl
 
Topping;
Torkad persilja
Torkad rosmarin
Torkad persilja
 
Värm vatten o olja till finger varmt.
Hälldet i en skål där du smulat jästen.
Rör så jästen löser sig.
I med alla örter o salt o sirapen.
I med morötterna, linfröna o boveteflingorna.
Rör runt.
Sist i med mjölet pö om pö.
Rör så det blir en fin smet.
Är typ halvkladdig i konsistensen.
Låt jäsa i 30 min med bakduk över.
 
Ta en plåt o lägg bakplåtspapper på den.
Ta o rulla 5 bullar. Du kan ta lite vatten på händerna så går det lite lättare.
Låt jäsa med bakduk över sig i 15 min.
Innan du sätter in dom i ugnen så strör du lite topping på dom
In i mitten av ugnen på 250 grader ca 8-10 min
 
Låy svallna under bakduk
 
 

Dansk sjömansbiff


Med lite danskt blod i ådrona så e det klart man gillar dansk sjömansbiff
Nu fick jag docl ändra den lite så den skulle passa min ibs mage. Men hur god som helst ändå..

DANSK SJÖMANSBIFF

färs
Ägg
Gluten/laktosfritt ströbröd
Kryddor

Blanda färsen med ägg o kryddor o ströbröd o gör små biffar. Stek de snabbt i en panna. Bara så de får linsom stektyta o håller ihop.
Ställ åt sidan

Potatis
Morötter
Purjolök (den gröna delen bara)
Tomater

Tvätta o skalla o skiva ovanstående saker i tunna fina skivor.
Lägg åt sidan

Ketshup
Senarp
Salt
Peppar
Torkad persilja
Glutenfri öl (saxon)

Blanda alla ovanstående ingridienser i en skål.

Ta fram en gratängform o smöra den. Sen varva du med biff, potatis, morötter, tomat, purjo..
Sist häller du över såsen. Det ska nästan täcka allt.
In i mitten av ugnen på 200 grader.

Kan inte säga nån exakt tid till detta för det beror helt på hur tunt eller tjockt du skrivit potatisen o morötterna.
Känn med en kniv för att avgöra då de mjuknat o då e det klart.

Servera med en klick lingon
TIPS...
Blir ganska mycke sås över o det kan man spara i en skål o sen föra soppa av.
Det hade jag tänkt göra imorgon



1 månad sen nu



Nu har det gått ca 1 månad sen jag fick beskedet om min ibs. 
Det e inte lätt med hela omställningen på matfronten men ja jag har inte mycke till val.
Dock har det haft en positiv inverkan inte bara på min mage o tarmar utan även på min vikt.
Vilket jag e oerhört tacksam för.

Vänster: dagen jag fick ibs beskedet. Ser ut som jag är gravid i 8 månaden

Höger: idag ca 1 månad med ibs mat

Vinterkläder till lillesonen


Brrrr nu börjar det bli kallt på riktigt.
Ja idag har vi +7 grader bara.
Många kommer tänka; hallå vad gnäller hon för e ju inte ens minus.
Ha ha ja jag e väldigt frusen av mig o jag bor i sydligaste sverige o ja jag e vann vid lite varmare klimat, även om denna sommaren varit under all kritik.
Men jag har idag beställt vinterjacka o vinterkängor till lillen.
Vill ju inte att pågen ska frysa även om han e grymt mycke mer varmblodad än mig.
Kräsen har han blivit med klädde oxå helt plötsligt. Innan tog han på sig kläder utan någon större protest. Men nu har han åsikter om vad som e ok o inte ok. Men men han börjar bli stor o självklart börjar han skapa sin stil. Det ska han få lov ju.
Så det blev denna jackan o skorna.. De va godkända.. Sen får vi se vad för mössa o halsduk som han godkänner ha ha
Jacka 399 kr
Kängor 299 kr 
Båda från hm.se



Morotsbullar


Frukost. 
Dagens viktigaste mål men gud så svårt det e att hitta nåt gott att äta då man har ibs. E galet trött på hårt glutenfritt bröd, flingorna, sågspåns ala typ knäckemackor.
Jag vill ha nåt mjukt o saftigt.
Så därför gjorde jag dessa morotsbullarna. Där e bovete flingor i. Det sär med orange plopp i ibs appen vilket innebär att man bara för äta 30'g per tillfället. I detta recept används ca 100 g o det blir 6 bullar. Alltså ca 16 g per bulle. Slutsumma; man får äta 2 st
 
MOROTSBULLAR
 
12 1/2 g jäst
2 dl vatten
2 1/2 msk olja
1 msk sirap
1 dl boveteflingor
1 1/2 krm salt
2 tsk torkad persilja
1 dl rivna morötter
3 dl glutenfritt mjöl
 
Värm vatten o olja till finger varmt.
Smula jästen i en skål o häll på degspadet. Rör så jästen löser sig.
Riv moroten fint o häll i. I med sitapen o alla kryddor. I den boveteflingorna o sen i med mjölet pö om pö.
Ska bli en jämn o fin smet.
Den kommer va rätt kladdig.
Låt stå i jäsa i skålen med en bakhandduk över i 30 min.
Ta fram en plåt o lägg bakplåts papper på den..
Ta 2 at matskedar o med hjälp av dom klickar du ut 6 st bullar på plåten.
Låt jäsa igen med bakduk över i 15 min.
In i ugnen på 250 grader i 10 min.
Låt svallna lite innan du äter dom
 
Mums mums

Gluten/laktosfria & ibs vänliga kanelbullar


Kanelbullens dag o såklart vill ju jag oxå äta massa mumsiga kanelisar. 
Så jag ändra om ett av mina gammla vanliga kanelbulle recept till ett recept som passa min mage.
Här delar jag med mig av det för e garanterat andra med samma dumma mage som mig som oxå vill äta mums
 
25 g jäst för söta degar
75 g laktosfri smör
2 1/2 dl laktosfri mjölk
1 msk fiberhusk
1 dl ljus sirap
En nypa salt
1/2 dl strösocker
1 dl laktosfri vanilj kvarg
6-7 dl glutenfritt mjöl (jag använder den blåa laila)
 
Smör
Kanel
Strösocker
Ägg
Pärlsocker om man vill
 
Smält smör i en kastrull o i med mjölken. Låt det bli finger varmt.
Smula jästen i en skål i på med degvätskan o rör tills jästen löst sig. I med fiberhusken o låt stå i ca 10-15 min sen I med resten förutom mjölet. Rör om. Sen tar du i mjölet pö om pö.
Lägg plastfolie över skålen o låt jäsa 40 min.
 
Ta en annan skål där du lägger i smör, kanel o socker o vispa det krämigt.
Sockrr o kanel mängd tar du efter behag. Det gör jag ha ha
 
Ta upp degen på mjölat bord. Kavla ut det till en stor fyrkant.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop i skär bitar.
 
Ta en rund form o klä med bakplåtspapper.
Lägg sen i bitarna med lite mellan rum.
Lägg plastfilm över o låt jäsa i 30 min
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg o strö ev lite pärlsocker på.
Då ugnen är varm så in med det i mitten. Ca 10-12 min ska de stå.
 
Ta ut o låt svalna under bakduk.
 
NJUT med ett stort glas laktosfri mjölk
 

Olof & elsa tårta


Även om man inte tål gluten/laktos eller nötter o har ibs mage så vill man ju kunna mumsa på nåt gott.
Så här e recept på tårtbottnar med innehåll som gluten/laktosfri, nötfri o ibs vänlig
 
4 ägg
1 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 dl glutenfritt mjöl
1 dl potatismjöl
 
Vispa ägg o socker riktigt vitt o fluffigt.
I med bakpulvret.
I med mjölen pö om pö o vispa snabbt ihop.
Klä en form medbakplåtspapper. Häll i smeten. In i mitten av ugnen 175 grader i ca 30 min.
Efter halva tiden så lägg en bit bakplåtspapper ovanpå för det bränns lätt på ytan annars.
Ta ut o låt svalna.
 
Ta den ut formen o ta bort bakplåtspappret. Dela den så du får 3 bottnar.
 
Vaniljpulver
Laktosfri grädde
Laktosfri mjölk
 
Vispa upp det så det blir krämigt.
 
Botten- vaniljglass kräm-jordgubbs sylt- botten- vaniljglass kräm- mossad banan- jordgubbs sylt- botten- grädde
 
Sen kavlar du ut sugarpast som e passande för denna tårtan. Sen decorerar du efter ditt egna behag



Korvstroganoff


En av maken favorätter är korvstroganoff o där låg en falukorv o såg ensam ut i frysen så det blev det till middag idag.
Ibs vänlig så klart 

KORVSTROGANOFF

falukorv
Purjolök (den gröna delen)
Tomater
Laktosfri grädde
Salt
Peppar
Curry
Torkad persilja
Ketshup
Ev glutenfri mjöl

Tärna falukorven o bryn det i en kastrull. Strimmla putjolöken o lägg i.
Skica tomaterna i fyrkantiga bitar o ner i kastrullen. I med kryddorna.
Rör runt.
I med grädden o ketshupen.
Rör runder o låt sedan detta puttra ett tag. Om du vill ha tjockare konsistens så red med lite glutenfritt mjöl

Serverade det med glutenfri pasta här