Nyttig marknadsnougat recept
Är ni som jag som läääääääääängtar som en gris efter
sommarens marknader för att just bara kunna köpa den ljuva
marknads nougaten som säljs där.?
det e ju såååååå gott.
MEN tyvärr e de som sagt inte vidare nyttiga men inte vill man
vara utan dom för det.
hmmm tänkte jag, jag har ett ljuvligt recept på marknads nougat som
jag arbetat fram för några år sen.
det onyttiga.
MEN så tänkte jag, hmmm jag måste ju kunna göra ett mer nyttigt
alternativ på det hela, så man kan njuta a de goda mumsbitarna.
sagt och gjort.
igår satte jag igårn och exprimentera i köket oc kom fram
till ett nyttigare alternativ.
här delar jag med mig av det receptet
(lånar ni det till eran blogg så berätta vart ni hittat det med länk hit)
NYTTIGA MARKNADS NOUGAT
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 dl kokosflorsocker
1/2 dl raw kakao
1 tsk äkta vaniljsocker
1 dl vatten
1 msk grädde
1 1/2 dl stevia strö
70 g smör
ta fram en form o klä den med bakplåtspapper.
blanda ihop alla torra ingridienser utom stevian i en skål och se till
att där inte är några klumpar.
ta en kastrul,
häll där i vatten, grädde, smör och stevian..
kokoa upp snabbt men se till att röra så det inte bränns i botten.
häll sen pö om pö i vätskan i torrblandningen o vispa med elvisp.
då allt är i så häll snabbt i formen för det stelnar ganska snabbt.
ta hjälp av en spatel för att breda ut det i formen.
ställ i kylskåpet några timmar.
ta ut och skär sen i rutor o in i kylen igen i par timmar.
ta ut och vän alla bitarna o in i kylen igen.
man vänder dom för att de ska torka till på baksidan med.
förvara sen i en pappers påse i kylen.
Linfrö kakor
Alla ni som redan känner mig o även ni som följt min blogg ett tag ja ni vet att jag verkligen ÄLSKAR att baka.
Och jag älskar att exprimentera i köket med olika ingridienser osv.
Inte alltid så lyckat men ibland blir det banne mig fullträff.
Som tex idag så jag lekter fram detta.
LINFRÖ KAKOR
1 stor banan
1 dl linfrön
1/2 dl gojibär
1 tsk agarve honung
1 msk mandelmjöl
Dela bananen i mindre bitar o lägg i en skål. I med linfröna. Hacka/dela gojibären i med de i skålen ihop med honungen o mjölet.
Ta elvispen o vispa ihop tills det blir en kladdig röra..
Värm ugnen till 150 grader..
Ta en plåt med bakplåtspapper på.
Klicka ut 6 st klickar som du sen plattar till lite.. Kakorna ska vara ca 1- 1 1/2 cm tjocka. In i mitten av ugnen i ca 20 min.
Ta ut o låt svalna o bara att njuta sen med gott samvete
Nyttig Red velvet cake
Midsommar o ja vad e en midsommar utan en tårta?
jag har ju allktid kört innan på sockerbomber men i år
så har jag ju blivit fru hälsosam så då får det banne mig bli en
hälsosam tårta med.
Jag har skapat en nyttigare variation av den mycket välkända
Red velvet tårtan.-
det blev ett väldigt lyckat recept.
NYTTIG RED VELVET CAKE
1 1/2 dl stevia
2 ägg
1 1/2 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
1 tsk bikarbonat
nypa salt
1 msk raw kakao
1 tsk äkta vaniljpulver
1 msk vit vinsvinäger
1 dl rapsolja
2 dl kvarg
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en rund form med kokosolja och strö med
kokosflingor eller mannagryn.
Vispa stevian o ägget riktigt poröst.
Blanda alla de torra ingridienserna i en bunker och vispa
sen ner det pö om pö bland ägg o stevia smeten.
I med vinägern, oljan och kvargen.
blanda ihop till en jämn smet.
Mitt in i ugnen ca 40 min. Känn med en sticka.
Ta ut o låt svalna o då de svalnat så dela den på mitten.
* 1-2 burk kokosgrädde (smaksak hur mycket grädde man vill ha)
* 1 tsk äkta vaniljpulver
* 1 liter hallon eller jordgubbar
* mörk choklad
Vispa upp kokosgrädden med vaniljpulvret så den blir krämig.
mossa 2/3 delar av hallonen.
bre ett lager med kokosgrädde på botten och sen tar du hallon
puren och brer utan på och sen ett tunt lager kokosgrädde till.
Resten av kokosgrädde smetar du runt tårtan och ovan på.
dekorera tårtan med resterande hallonen och riven mörk choklad
Kasslergratäng med örter
Ica har denna veckan haft väldigt nice price på kassler.
29 kr kilot o då e det ju klart att man passar på.
Dock stod det helt still ang vad jag skulle kunna tänkas göra av det.
Så skrev på min fb sida o bad att få lite tips. Fick ett bra tips av angelica hansson.
Dock ändra jag det lite så det skulle bli nyttigare ala chanette stil.
Maken o lillesonen gilla der faktiskt.
Kassler
Potatis
Gullök
Chili
Massa olika örter
Kokosgrädde
Grädde
Mozarella
Tvätta o skala potatisen.
Skär de sen i tunna (ca 1/2 cm) skivor.
Skär kasslern i ca 1 cm skivor o tärna det.
Skal o tärna löken.
Lägg allt det i en ungsskär form
Häll kokosgrädden o lite grädde i en skål. Sen häller du örter o chili efter behag, smaka av i mellan.
Häll såsen över allt som finns i formen.
In i mitten av ugnen på 225 grader i ca 30 min...
Efter 30 min tar du ut formen o strör riven mozarella över alltihop, in i ugnen 5-10 min till..
Servera detta sen med en fräch sallad
Min bror e fan bäst
Jag hads bytt profil bild på min fb sida o då tramsa min käre lillebror till det o tog en look like bild av sig själv i samma pose.
Fy helsike som jag skratta.
Skratta så jag fick kramp i magen.
Min bror e fan bäst ha ha
Bananpannkakor ala chanette
Nyttigare än vanliga pannkakor o grymt spännande smak.
Ja det har bananpannkaka ala chanette.
Lillesonen fick smaka de för första gången idag till mellis.
Och han älska dom, han sa:
-mamma såna pannakor vill jag ha till mellis imorgon igen..
Här kommer mitt recept på bananpannkakor.
BANANPANKAKOR ALA CHANETTE
2 ägg
1 stor mosad banan
1 dl kokosmjölk
Blanda ihop allt.
Jag körde mitt o blendern. Attans praktiskt.
Stek sen i olja.
Jag gjorde sen en egen kalla sås av kokosmjölk o vanilj kvarg.
Sen lite bär till det o toppa med lite stevia strö
Mums mums